Controale DSVSA Hunedoara in domeniul sigurantei alimentelor si a sanatatii / bunastarii animalelor

COMUNICAT DE PRESA

 

In perioada 01 – 29.03.2019 au fost efectuate controale in domeniul sigurantei alimentelor si a sanatatii / bunastarii animalelor de catre inspectorii de specialitate din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Hunedoara.

In urma controalelor efectuate in domeniul sigurantei alimentelor au fost aplicate 22     sanctiuni contraventionale si 3 avertismente.

Principalele neconformitati pentru care s-au dispus sanctiunile contraventionale si avertismentele au fost urmatoarele:

  • Etichetare defectuoasa sau lipsa acesteia
  • Igiena necorespunzatoare a spatiilor
  • Depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare
  • Manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare
  • Neintretinerea corespunzatoare a spatiilor si ustensilelor din dotare
  • Echipament de protectie necorespunzator

In domeniul sanatatii si bunastarii animalelor in urma controalelor efectuate au fost aplicate 2 avertismente si  14 sanctiuni contraventionale.

Principalele neconformitati pentru care s-au dispus avertismentele si sanctiunile au fost urmatoarele:

  • Comercializarea animalelor neinsotite de documente sanitare veterinare.
  • Nu a fost notificat medicul veterinar privitor la animalele nou introduse in exploatatie
  • Transportul animalelor cu mijloace de transport neautorizate sanitar veterinar și fără respectarea conditiilor de bunastare
  • Magazin de furaje care functiona fara autorizatie sanitara veterinara

 

Deasemenea in aceasta perioada sunt in desfasurare actiunile sanitare veterinare privitoare la supravegherea efectivelor de animale in conformitate cu programele de supraveghere stabilite prin Hotarare de Guvern si Ordinul Presedintelui A.N.S.V.S.A 35 / 2016 cu completarile si modificarile ulterioare – Ord. Pres. A.N.S.V.S.A 112 / 2017 si Ord. Pres. A.N.S.V.S.A 34 / 2018.

S-au distribuit in continuare pliante, afise in vederea informarii populatiei privitor la prevebnirea introducerii virusluiu Pestei Procine Africane in efectivele de porcine din judetul Hunedoara. Am avut interventii in presa scrisa si audiovizuala pentru informarea populatiei privind obligativitatea notificarii catre medicul veterinar din localitate a cazurilor de imbolnavire si mortalitate la porcine.

Se efectueaza actiuni de verificare in exploatatiile de porcine, actiuni care privesc identificarea si inregistrarea porcinelor in conformitate cu legislatia in vigoare, depistarea cazurilor de imbolnavire sau mortalitate la porcine, cazuri in care sunt recoltate probe in vederea testarii pentru pesta Porcina Clasica si / sau Pesta Porcina Africana.

Se monitorizeaza permanent prin intermediul medicilor veterinari de libera practica imputerniciti, a medicilor veterinari oficiali, a responsabililor fondurilor de vanatoare, efectivele de porcine din GP, exploatatii comerciale de tip A, exploatatii comerciale si efectivele de mistreti de pe fondurile de vanatoare.

Au fost recoltate probe de la mistretii morti pe fondurile de vanatoare

Au fost efectuate informari cu medicii veterinari de libera practica imputerniciti, medicii veterinari oficiali, operatorii economici din domeniul cresterii porcinelor si responsabilii fondurilor de vanatoare avand ca tematica conditiile de biosecuritate ce trebuie respectate in cadrul exploatatiilor, in cursul partidelor de vanatoare precum si modul de notificare catre medicul veterinar oficial sau DSVSA Hunedoara a tuturor cazurilor de mortalitate si imbolnavire la porcinele domestice si mistreti.

S-au recoltat probe de la primii porci morti in zilele de luni si marti din exploatatiile comerciale de porcine si probele au fost trimise pentru testare PPC / PPA, rezultatele fiind negative.

S-au efectuat controale specifice in domeniul nutritiei animale si in domeniul farmaceutic veterinar, in domeniul biosecuritatii si bunastarii animalelor in exploatatiile comerciale.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Daniela LANCRAJAN