Controale in domeniul sigurantei alimentelor si a sanatatii / bunastarii animalelor de catre inspectorii de specialitate din cadrul DSVSA Hunedoara

 

COMUNICAT DE PRESA

 

In perioada 01 – 31.07.2019 au fost efectuate controale in domeniul sigurantei alimentelor si a sanatatii / bunastarii animalelor de catre inspectorii de specialitate din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Hunedoara.

In urma controalelor efectuate in domeniul sigurantei alimentelor/ sanatatii si bunastarii animalelelor au fost aplicate 19 sanctiuni contraventionale in valoare de 54300 Ron si 10 avertismente.

Principalele neconformitati pentru care s-au dispus sanctiunile contraventionale si avertismentele au fost urmatoarele:

  • Etichetare defectuoasa sau lipsa acesteia
  • Igiena necorespunzatoare a spatiilor
  • Depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare
  • Manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare
  • Neintretinerea corespunzatoare a spatiilor si ustensilelor din dotare
  • Echipament de protectie necorespunzator
  • Comercializarea animalelor neinsotite de documente sanitare veterinare.
  • Intocmirea incompleta a documentelor sanitare veterinare existente la nivelul exploatatiei comerciale
  • Achizitionarea si detinerea de ovine fara un mijloc de identificare auriculara

 

 

Deasemenea in aceasta perioada sunt in desfasurare actiunile sanitare veterinare privitoare la supravegherea efectivelor de animale in conformitate cu programele de supraveghere stabilite prin Hotarare de Guvern si Ordinul Presedintelui A.N.S.V.S.A 35 / 2016 cu completarile si modificarile ulterioare – Ord. Pres. A.N.S.V.S.A 112 / 2017 si Ord. Pres. A.N.S.V.S.A 34 / 2018.

Am avut interventii in presa scrisa si audiovizuala pentru informarea populatiei privind obligativitatea notificarii catre medicul veterinar din localitate a cazurilor de imbolnavire si mortalitate la porcine.

Se efectueaza actiuni de verificare in exploatatiile de porcine, actiuni care privesc identificarea si inregistrarea porcinelor in conformitate cu legislatia in vigoare, depistarea cazurilor de imbolnavire sau mortalitate la porcine, cazuri in care sunt recoltate probe in vederea testarii pentru pesta Porcina Clasica si / sau Pesta Porcina Africana.

Se monitorizeaza permanent prin intermediul medicilor veterinari de libera practica imputerniciti, a medicilor veterinari oficiali, a responsabililor fondurilor de vanatoare, efectivele de porcine din GP, exploatatii comerciale de tip A, exploatatii comerciale si efectivele de mistreti de pe fondurile de vanatoare.

Au fost recoltate probe de la mistretii morti pe fondurile de vanatoare

S-au recoltat probe de la primii porci morti in zilele de luni si marti din exploatatiile comerciale de porcine si probele au fost trimise pentru testare PPC / PPA, rezultatele fiind negative.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

DR. IORDACHE RADU