In perioada 01 – 31.12.2018 au fost efectuate controale in domeniul sigurantei alimentelor si a sanatatii / bunastarii animalelor de catre inspectorii de specialitate

COMUNICAT DE PRESA

 

In perioada 01 – 31.12.2018 au fost efectuate controale in domeniul sigurantei alimentelor si a sanatatii / bunastarii animalelor de catre inspectorii de specialitate din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Hunedoara, in conformitate cu NS 7442 / 28.11.2018 referitoare la:

S-au aplicat masuri pentru prevenirea raspandirii Pestei Porcine Africane

 1. Am efectuat controale pe intregul traseu de la fermele de porcine la abatoarele autorizate sanitar veterinar – am organizat controale tematice pentru verificarea modului de respectare de catre operatorii din sectorul alimentar a cerintelor Directivei 2002 / 60 privind combaterea PPA, a conditiilor sanitare veterinare si de siguranta alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea si comercializarea carnii proaspete de porc, precum si a modului de marcare si certificare a carnii proaspete, a carnii tocate, a carnii preparate si a produselor din carne de porc in conformitate cu Decizia Comisiei 2014 / 709 / UE.
 2. Am verificat modul de respectare a cerintelor legislatiei UE aplicabile comertului cu porcine vii
 3. S-au efectuat controale in trafic care au vizat transportul porcinelor vii in colaborare cu IPJ Hunedoara.
 4. S-au efectuat controale in trafic care au vizat trasnportul produselor de origine animala si a carnii de porc in confomitate cu legislatia europeana in vigoare
 5. Am verificat modul de respectare a cerintelor legislatiei UE, aplicabile comertului cu carne proaspata de porc, carne tocata, carne preparata si produse obtinute din carne de porc ( Decizia Comisiei 2014 / 709 / UE ).
 6. La nivelul unitatilor din industria alimentara s- a procedat la:
 • verificarea listei furnizorilor de porcine vii / carne proaspata de porc
 • Verificarea modului de respectare a dispozitiilor transmise prin NS ANSVSA nr. 7238 / 10.07.2018

Au fost verificate aspecte privitoare la :

– sacrificarea porcilor, comercializarea carnii de porc si a produselor din carne de porc

– comercializarea branzeturilor

–  comercializarea pestelui si a  produselor provenite din pescuit

–  comercializarea altor alimente de origine animala

 

Au fost efectuate controale la nivelul unitatilor de vanzare cu amanuntul, vizand comercializarea carnii de porc, a oualor si produselor din oua, a laptelui si produselor lactate, in conformitate cu dispozitiile si cerintele regulamentelor europene ( cerintele de igiena conform Reg. 852 / 2004 ).

In urma controalelor efectuate confrom NS 7442 / 28.11.2018, au fost aplicate 17     sanctiuni contraventionale in valoare de 70200 lei si 27 avertismente.

Principalele neconformitati pentru care s-au dispus sanctiunile contraventionale si avertismentele au fost urmatoarele:

 • Etichetare defectuoasa sau lipsa acesteia
 • Igiena necorespunzatoare a spatiilor
 • Depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare
 • Manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare
 • Neintretinerea corespunzatoare a spatiilor si ustensilelor din dotare
 • Echipament de protectie necorespunzator
 • Transportul animalelor cu mijloace de transport neautorizate sanitar veterinar și fără respectarea conditiilor de bunastare
 • Comercializarea animalelor neinsotite de documente sanitare veterinare.

 

 

Deasemenea in aceasta perioada sunt in desfasurare actiunile sanitare veterinare privitoare la supravegherea efectivelor de animale in conformitate cu programele de supraveghere stabilite prin Hotarare de Guvern si Ordinul Presedintelui A.N.S.V.S.A 35 / 2016 cu completarile si modificarile ulterioare – Ord. Pres. A.N.S.V.S.A 112 / 2017 si Ord. Pres. A.N.S.V.S.A 34 / 2018.

Incepand cu data de 01.10.2018 a inceput camania de vaccinare antirabica la caini si pisici.

S- au efectuat examene trichineloscopice la carnea de porc, provenita din sacrificarile porcinelor in GP.

S-au distribuit in continuare pliante, afise in vederea informarii populatiei privitor la prevebnirea introducerii virusluiu Pestei Procine Africane in efectivele de porcine din judetul Hunedoara. Am avut interventii in presa scrisa si audiovizuala pentru informarea populatiei privind obligativitatea notificarii catre medicul veterinar din localitate a cazurilor de imbolnavire si mortalitate la porcine. S-a efectuat o instruire cu responsabilii fondurilor de vanatoare avand ca tematica recoltarea probelor de organe si sange de la mistretii impuscati pe fondurile de vanatoare in vederea testarii pentru PPC si PPA.

S-au efectuat actiuni de verificare in exploatatiile de porcine conform NS ANSVSA 7442 / 28.11.2018.

S-au monitorizat permanent prin intermediul medicilor veterinari de libera practica imputerniciti, a medicilor veterinari oficiali, a responsabililor fondurilor de vanatoare, efectivele de porcine din GP, exploatatii comerciale de tip A, exploatatii comerciale si efectivele de mistreti de pe fondurile de vanatoare.

S-au recoltat probe de la primii porci morti in zilele de luni si marti din exploatatiile comerciale de porcine si probele au fost trimise pentru testare PPC / PPA, rezultatele fiind negative.

S-au efectuat controale specifice in domeniul nutritiei animale si in domeniul farmaceutic veterinar, in domeniul biosecuritatii si bunastarii animalelor in exploatatiile comerciale.

S-au efectuat controale in conformitate cu NS 7439 / 29.11.2018 in exploatatiile de ovine care detin si porci iar in perioada de primavara – toamna  au avut organizate stane.

 

 

 DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Daniela LANCRAJAN