PROGRAM DE MĂSURI pentru garantarea siguranței alimentelor și apărarea sănătății publice în perioada Sărbatorilor Pascale

PROGRAM DE MĂSURI

pentru garantarea siguranței alimentelor și  apărarea sănătății publice în perioada Sărbatorilor Pascale

 

Pentru prevenirea apariției unor situații cu implicații sociale imprevizibile datorate producerii, prelucrării, depozitării, transportului și comercializării produselor alimentare în alte condiții decât cele prevăzute de legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor în vigoare și garantarea aprovizionării populației cu produse alimentare în condiții de maximă siguranță alimentară și ținand cont de apropierea sărbatorilor Pascale, DSVSA Hunedoara a dispus urmatoarele măsuri:

 

  1. Instruirea tuturor medicilor veterinari oficiali din cadrul CSVSAO si a medicilor veterinari angajati conform Ord.64/2007, privind masurile ce trebuie intreprinse in perioada sarbatorilor Pascale 2019 privind produsele de origine animala si nonanimala precum si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca centrele temporare de sacrificare a mieilor.

 

  1. Informarea primariilor privind obligatiile autoritatilor locale de a respecta legislatia sanitara veterinara si de a solicita DSVSA verificarea si avizarea centrelor temporare de sacrificare a mieilor .

 

  1. Sacrificarea mieilor destinati comercializarii in unitati de vanzare cu amanuntul se va face numai in abatoarele autorizate sanitar veterinar (SC Barbarul SRL-Nojag), iar cei destinati pentru consum familial exceptional in spatii amenajate temporar numai pentru perioada 15.04.2019-28.04.2019, organizate in conditiile legii, in care sa se asigure supravegherea sanitara veterinara si in care sunt respectate conditile stabilite de Reg.CE 852/2004, Reg.CE 853/2004, Reg. CE 1/2005, Reg. CE 1099/2009 privind bunastarea animalelor si gestionarea MRS si SNCU. La sacrificare vor fi admise doar animale identificate conform legislatiei in vigoare, animale sanatoase si crescute in gospodarii, ferme si localitati indemne de boli transmisibile si insotite de documente de miscare.

La nivelul DSVSA Hunedoara s-au depus cereri pentru avizarea si functionarea   urmatoarelor centre temporare de sacrificare a mieilor:

Deva – centru de taiere apartinand S.C. Telecerna Srl Deva

Brad – centru de taiere apartinand Primariei Brad

Simeria – centru de taiere apartinand S.C. C&M Datecom Srl

Orastie – centru de taiere apartinand Primariei Orastie

Hunedoara – centru de taiere apartinand Primariei Hunedoara

Petrosani – centru de taiere apartinand Primariei Petrosani

-Vulcan – centru de taiere apartinand SC Agroalimentul Srl

-Hateg – centru de taiere apartinand SC Gurmand Srl

 

Decizia de organizare a spatiilor temporare de sacrificare a mieilor va avea in vedere urmatoarele criterii :

  • gradul mare de urbanizare al judetului Hunedoara,
  • existenta unui singur abator autorizat sanitar veterinar si distantele mari fata de abatorul autorizat,
  • numarul mare de miei destinati sacrificarii catre consumatorul final in aceasta perioada, raportat la solicitările din anii anteriori.
  1. In perioada premergatoare sarbatorilor pascale si zilei de 1 Mai, 01.04.2019-01.05.2019, conducerea DSVSA Hunedoara a dispus formarea unor echipe mixte de control pentru efectuarea unor controale in targuri, piete agroalimentare, unitati tip supermarket,  unitati de procesare, abatoare, unitati de alimentatie publica si unitati de vanzare cu amanuntul din judet, controalele vizand urmatoarele aspecte:

– modul de sacrificare a mieilor

– modul de comercializare a carnii de miel

– modul de comercializare a oualelor si produselor din oua

– modul de comercializare a laptelui si produselor din lapte

– modul de comercializare a pestelui si produselor din pescuit

– modul de comercializare a tuturor produselor alimentare de origine animala si nonanimala

 

  1. La sediul DSVSA se asigura permanenta inclusiv sambata si duminica intre orele 08-20.00.

 

  1. Consumatorii pot sesiza abateri de la normele sanitare veterinare in vigoare, inregistrate pe teritoriul judetului Hunedoara, la telefon 0254221145 sau se pot adresa Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Oficiale unde va fi afisat programul de lucru, persoana responsabila si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect de nelegalitate.

 

 

  1. Lista Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Oficiale si a medicilor veterinari responsabili de supravegherea sanitara veterinara:

 

  

Nr.

crt

Nume si prenume

medic veterinar

CSVSAO Nr. de telefon
1 TUDOSE CATALIN CSVSAO DEVA 0733698543
2 LAL DAN CSVSAO DEVA 0722460952
3 JOSAN LUCIAN CSVSAO ORASTIE-GEOAGIU 0766723500
4 JULA MIHAI CSVSAO ORASTIE-GEOAGIU 0744572961
5 POPESCU OCTAVIAN CSVSAO VALEA JIULUI 0721214353
6 SARDI IOAN CSVSAO VALEA JIULUI 0788735654
7 CORNEA ADRIANA CSVSAO HUNEDOARA 0769653919
8 BORTAS OLIMPIA CSVSAO BRAD 0721161399
9 IORDACHE RADU CSVSAO HATEG-CALAN 0761698592

                               

 

                                DIRECTOR EXECUTIV,

                               Dr. Daniela LĂNCRĂJAN