PROGRAM DE MĂSURI
pentru garantarea siguranței alimentelor și apărarea sănătății publice în perioada Sărbatorilor Pascale
Pentru prevenirea apariției unor situații cu implicații sociale imprevizibile datorate producerii, prelucrării, depozitării, transportului și comercializării produselor alimentare în alte condiții decât cele prevăzute de legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor în vigoare și garantarea aprovizionării populației cu produse alimentare în condiții de maximă siguranță alimentară și ținand cont de apropierea sărbatorilor Pascale, DSVSA Hunedoara a dispus urmatoarele măsuri:
- Instruirea tuturor medicilor veterinari oficiali din cadrul CSVSAO si a medicilor veterinari angajati conform Ord.64/2007, privind masurile ce trebuie intreprinse in perioada sarbatorilor Pascale 2019 privind produsele de origine animala si nonanimala precum si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca centrele temporare de sacrificare a mieilor.
- Informarea primariilor privind obligatiile autoritatilor locale de a respecta legislatia sanitara veterinara si de a solicita DSVSA verificarea si avizarea centrelor temporare de sacrificare a mieilor .
- Sacrificarea mieilor destinati comercializarii in unitati de vanzare cu amanuntul se va face numai in abatoarele autorizate sanitar veterinar (SC Barbarul SRL-Nojag), iar cei destinati pentru consum familial exceptional in spatii amenajate temporar numai pentru perioada 15.04.2019-28.04.2019, organizate in conditiile legii, in care sa se asigure supravegherea sanitara veterinara si in care sunt respectate conditile stabilite de Reg.CE 852/2004, Reg.CE 853/2004, Reg. CE 1/2005, Reg. CE 1099/2009 privind bunastarea animalelor si gestionarea MRS si SNCU. La sacrificare vor fi admise doar animale identificate conform legislatiei in vigoare, animale sanatoase si crescute in gospodarii, ferme si localitati indemne de boli transmisibile si insotite de documente de miscare.
La nivelul DSVSA Hunedoara s-au depus cereri pentru avizarea si functionarea urmatoarelor centre temporare de sacrificare a mieilor:
–Deva – centru de taiere apartinand S.C. Telecerna Srl Deva
– Brad – centru de taiere apartinand Primariei Brad
–Simeria – centru de taiere apartinand S.C. C&M Datecom Srl
–Orastie – centru de taiere apartinand Primariei Orastie
–Hunedoara – centru de taiere apartinand Primariei Hunedoara
–Petrosani – centru de taiere apartinand Primariei Petrosani
-Vulcan – centru de taiere apartinand SC Agroalimentul Srl
-Hateg – centru de taiere apartinand SC Gurmand Srl
Decizia de organizare a spatiilor temporare de sacrificare a mieilor va avea in vedere urmatoarele criterii :
- gradul mare de urbanizare al judetului Hunedoara,
- existenta unui singur abator autorizat sanitar veterinar si distantele mari fata de abatorul autorizat,
- numarul mare de miei destinati sacrificarii catre consumatorul final in aceasta perioada, raportat la solicitările din anii anteriori.
- In perioada premergatoare sarbatorilor pascale si zilei de 1 Mai, 01.04.2019-01.05.2019, conducerea DSVSA Hunedoara a dispus formarea unor echipe mixte de control pentru efectuarea unor controale in targuri, piete agroalimentare, unitati tip supermarket, unitati de procesare, abatoare, unitati de alimentatie publica si unitati de vanzare cu amanuntul din judet, controalele vizand urmatoarele aspecte:
– modul de sacrificare a mieilor
– modul de comercializare a carnii de miel
– modul de comercializare a oualelor si produselor din oua
– modul de comercializare a laptelui si produselor din lapte
– modul de comercializare a pestelui si produselor din pescuit
– modul de comercializare a tuturor produselor alimentare de origine animala si nonanimala
- La sediul DSVSA se asigura permanenta inclusiv sambata si duminica intre orele 08-20.00.
- Consumatorii pot sesiza abateri de la normele sanitare veterinare in vigoare, inregistrate pe teritoriul judetului Hunedoara, la telefon 0254221145 sau se pot adresa Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Oficiale unde va fi afisat programul de lucru, persoana responsabila si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect de nelegalitate.
- Lista Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Oficiale si a medicilor veterinari responsabili de supravegherea sanitara veterinara:
Nr.
crt |
Nume si prenume
medic veterinar |
CSVSAO | Nr. de telefon |
1 | TUDOSE CATALIN | CSVSAO DEVA | 0733698543 |
2 | LAL DAN | CSVSAO DEVA | 0722460952 |
3 | JOSAN LUCIAN | CSVSAO ORASTIE-GEOAGIU | 0766723500 |
4 | JULA MIHAI | CSVSAO ORASTIE-GEOAGIU | 0744572961 |
5 | POPESCU OCTAVIAN | CSVSAO VALEA JIULUI | 0721214353 |
6 | SARDI IOAN | CSVSAO VALEA JIULUI | 0788735654 |
7 | CORNEA ADRIANA | CSVSAO HUNEDOARA | 0769653919 |
8 | BORTAS OLIMPIA | CSVSAO BRAD | 0721161399 |
9 | IORDACHE RADU | CSVSAO HATEG-CALAN | 0761698592 |
DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Daniela LĂNCRĂJAN